### Net Profit Ratio Formula & Example

Definition: Net Profit Ratio (also known as Net profit margin/percentage) is the ratio of net profit to net sales expressed as a percentage.

Formula:

Net Profit Ratio = (Net profit / Net sales) * 100%

Example 1:

Vincent Ltd. has a total sales of $300,000, Returns inwards $20,000, Cost of goods sold $70,000, and Operating expenses $50,000. Calculate NP ratio.

Solution:

Net sales = 300,000 - 20,000 = $280,000

Gross profit = 280,000 - 70,000 = $210,000

Net profit = 210,000 - 50,000 = $160,000

NP Ratio = (160,000 / 280,000) * 100% = 57.14% (correct to 2 decimal places)

Example 2:

Calculate the NP percentage, given the following figures:

Total Expenses $72,000

Stock at start of year $51,000

Stock at end of year $31,000

Purchases returns $6,500

Sales returns $62,000

Total sales $400,000

Total purchases $32,500

Solution:

Net purchases = Total Purchases - Purchases returns = 32,500 - 6,500 = $26,000

Cost of Sales = Stock at start + Net purchases - Stock at end = 51,000 + 26,000 - 31,000 = $46,000

Net sales = Total sales - Sales returns = 400,000 - 62,000 = $338,000

Net Profit = Net sales - Cost of sales - Total expenses = 338,000 - 46,000 - 72,000 = $220,000

NP percentage = (NP / Net sales) * 100% = 220,000 / 338,000 * 100% = 65.09%

* Next: Debt to Equity Ratio Formula & Example

Formula:

Net Profit Ratio = (Net profit / Net sales) * 100%

Example 1:

Vincent Ltd. has a total sales of $300,000, Returns inwards $20,000, Cost of goods sold $70,000, and Operating expenses $50,000. Calculate NP ratio.

Solution:

Net sales = 300,000 - 20,000 = $280,000

Gross profit = 280,000 - 70,000 = $210,000

Net profit = 210,000 - 50,000 = $160,000

NP Ratio = (160,000 / 280,000) * 100% = 57.14% (correct to 2 decimal places)

Example 2:

Calculate the NP percentage, given the following figures:

Total Expenses $72,000

Stock at start of year $51,000

Stock at end of year $31,000

Purchases returns $6,500

Sales returns $62,000

Total sales $400,000

Total purchases $32,500

Solution:

Net purchases = Total Purchases - Purchases returns = 32,500 - 6,500 = $26,000

Cost of Sales = Stock at start + Net purchases - Stock at end = 51,000 + 26,000 - 31,000 = $46,000

Net sales = Total sales - Sales returns = 400,000 - 62,000 = $338,000

Net Profit = Net sales - Cost of sales - Total expenses = 338,000 - 46,000 - 72,000 = $220,000

NP percentage = (NP / Net sales) * 100% = 220,000 / 338,000 * 100% = 65.09%

* Next: Debt to Equity Ratio Formula & Example

Post a Comment